[Archief] Utrechtse sportclubs steeds groener: Van 10 zonnepanelen naar 10 sportclubs

In 2014 werd de komst van 10 zonnepanelen op sportclub Elinkwijk feestelijk gevierd. Dit was tegelijk de landelijke viering van de 1 GigaWatt vermogen aan zonnestroom in ons land. De 10 panelen lagen er dankzij de vrijwilligers van Energie-U. Hiermee was een nieuwe doelgroep met veel potentie aangeboord. Om hier verder in te gaan zijn we de samenwerking aangegaan met VSU (Vereniging Sport Utrecht). Tijd voor een interview met de projectleider Energie van VSU: Irene Mobach, tevens lid van Energie-U. Sinds januari bekleedt zij deze positie. Vol enthousiasme vertelt ze erover. Wat zijn haar doelen?

VSUIreneMobach

Irene heeft een gedegen professionele achtergrond in energiebesparende maatregelen bij woningen en utiliteitsbouw, inkoopacties en het informeren van diverse doelgroepen over energiegerelateerde zaken. In haar huidige functie wil Irene vooral een schakel zijn om informatie tussen clubs uit te wisselen en deze goed beschikbaar maken. “Niet iedere club hoeft het wiel opnieuw uit te vinden”, benadrukt ze, “er zit al enorm veel kennis op energiegebied bij de vrijwilligers van Utrechtse sportclubs.” Vrijwilligers van tegenwoordig willen graag hun professionele kennis gebruiken ten goede van hun vereniging. Er zijn dus al clubs bezig met energiebesparende aankopen en zonnepanelen.

Irene is enthousiast over het huidige project van VSU en Energie-U, waarin Utrechtse sportverenigingen samen zonnepanelen aanschaffen. De 10 panelen waren de aftrap maar inmiddels zijn er 10 sportclubs die hebben meegedaan en waarvan de panelen in 2016 gelegd gaan worden of inmiddels al zijn geïnstalleerd. Het precieze aantal panelen is nog niet bekend, nog niet alles is rond, maar 1000 stuks worden sowieso gelegd op Utrechtse sportclubs (en misschien wel veel meer). Een deel van de panelen is reeds geïnstalleerd. Zo wordt op zondag 22 mei de zonnestroom bij DESTO feestelijk geopend. Deze opening zal niet alleen in het teken staan van DESTO, maar van alle gerealiseerde overeenkomsten en de toekomst.

Het zonnepaneelproject is door Floris (Energie-U) en Klaas (VSU, voorganger Irene) opgezet. Wat zijn de plannen van Irene? “Uiteraard gaan we verder met zonnepanelen. Doordat de eerste clubs hun ervaringen kunnen delen met anderen, zal het aantal clubs dat wil meedoen stijgen. Daarnaast starten we met een energiebespaarproject, LED-verlichting op sportvelden. De verlichting op velden is voor de sporters zeer belangrijk, maar is ook een grote energie-slurper”, aldus Irene. “LED-lampen zijn een grote investering, dus waar moet je op letten bij de aanschaf? Middels verzamelde ervaringen en technische kennis zal er een lijst opgesteld worden, waarmee de clubs zelf een gedegen keuze kunnen maken. Er zijn namelijk veel variabelen bij verlichting. Naast de eigen voorkeur voor de verlichtingssterkte, gaat het ook om de aanwezige capaciteit van de stroomvoorziening, het systeem (bedrading) en de kwaliteit van de lamp zelf.”

In de eerste minuut van ons gesprek kwamen meteen foto's tevoorschijn van zonnepanelen op sportclubs. Zelf tennist ze bij ULTC-Iduna en heeft ze als vrijwilliger de portefeuille energie onder haar hoede. Het is dan niet zo gek dat het dak van de nieuwe berging van de club, de juiste hellingshoek heeft en bezaaid is met panelen. Daarnaast zorgt ze er ook voor dat het er esthetisch uit ziet. Voor de tennisclub hadden zwarte matte panelen op een zwarte dakbedekking dan ook de voorkeur.

Irene heeft nog veel ideeën klaar liggen. Er valt ook nog veel te verbeteren in energetisch oogpunt bij sportclubs. Bijvoorbeeld: koelkasten, binnenverlichting, energie-monitoring en warmwater. Er is dus genoeg te doen én genoeg enthousiasme om grote slagen te maken voor duurzamer energiegebruik bij sportclubs in Utrecht en hopelijk ook daarbuiten!