Energiecoaches

Onze energiecoaches zijn druk aan het werk voor de Utrechtse woningcorporaties. We zijn trots dat we sinds dit jaar voor twee nieuwe corporaties werken. Behalve voor Bo-Ex draaien de coaches nu ook projecten bij GroenWest en Portaal.

Adviseren over energiebesparing – gerenoveerde woningen

En voor Portaal mocht energiecoach Sander Ekstijn de afgelopen tijd even de stad uit, op bezoek bij eengezinswoningen in Bunnik en Werkhoven. Allemaal gebouwd tussen 1950-1970, en onlangs gerenoveerd tot Label A woningen. Sander voorzag bijna dertig bewoners van advies over energiebesparing.

De meeste aanbevelingen hadden betrekking op een toilet met een waterbesparende knop, standaard een thermostaatkraan gebruiken, een bespaardouche in de badkamer, duidelijke regels voor goed cv-onderhoud en het gebruik van mechanische ventilatie met CO2 en RV sensor. Meer comfort, minder hoge rekening!

Verrassend hoeveel er toch over de achtergronden van deze renovatie te vertellen valt. En ik kan zien dat u dit met heel veel passie doet.
Bewoner van eengezinswoning in Bunnik

Meten is weten is verbeteren

Om bewoners meer inzicht te geven in het verbruik per apparaat, deelde een van onze coaches zijn geo trio uit. Ken je die al? Door de real-time-gebruiksmeter worden veel ogen geopend. Inmiddels heeft in ieder geval één bewoner er al zelf een aangeschaft. Het Portaal-project in Bunnik en Werkhoven is ondertussen succesvol afgerond.   

Adviseren over energiebesparing – energieleverende flat

Een ander prachtig project om voor te werken is de Inside-Out flat aan de Henriëttedreef in Overvecht, de eerste energieleverende flat van Europa. De bewoners namen onlangs afscheid van zowel stadsverwarming als aardgas. In plaats daarvan liggen er op het hele gebouw nu 1100 zonnepanelen en staan er warmtepompen op het dak.

Onze energiecoaches Sander Ekstijn, Ad Kwak en Joep Dickhaut helpen de bewoners om de installaties (met lage temperatuur en automatische ventilatie) zo optimaal mogelijk te gebruiken en leggen de relatie tussen energie en gedrag uit.

Optimaal gebruiken

Want hoe mooi ook de maatregelen in een gebouw of woning, het gedrag van de bewoners bepaalt deels het succes ervan. Daar ligt precies de meerwaarde van onze energiecoaches. Ze komen met praktisch en eenvoudig advies: gordijnen niet over de radiatoren hangen, aparte thermostaat instellingen voor elk seizoen en als je goede ventilatie hebt, niet de ramen openzetten. Waar mogelijk, kunnen ze ook de diepte in. Bewoners krijgen hierdoor meer inzicht en gaan bewuster om met energie. Voorlopig slaan de meeste BeNext monitoring grafieken lekker groen uit. Dat betekent dat bewoners het ontzettend goed doen!

 

Een onafhankelijke energiecoach is plezierig voor alle partijen.
inwoner Werkhoven

Adviseren over energiebesparing – nieuwbouw

Voor GroenWest zijn de energiecoaches druk in Leidsche Rijn in het nieuwbouwproject Poortrijk, bestaande uit 23 eengezinswoningen en 35 appartementen in de sociale huur. Allemaal met duurzame ventilatie en isolatie. En stuk voor stuk verwarmd door warmtepompen. Ook in deze wijk hebben bewoners allerlei vragen waar Ad en Joep dan weer een passend antwoord op hebben. ‘Doe ik mijn ramen open om goed te ventileren? Of laat ik het slimme ventilatiesysteem werken voor mijn woning? Of kan het allebei en hoe dan?'. De energiecoaches helpen de nieuwe bewoners zo aan meer wooncomfort en lagere energielasten.

Meer weten over onze energiecoaches? Stuur dan eeen mailtje naar info@energie-u.nl.