Derk Dohle uit Tuindorp verduurzaamde in 7 jaar tijd zijn koopwoning

Derk Dohle woont samen met zijn vrouw José Dohle op de Obbinklaan in Utrecht. Ze wonen in een jaren zestig huis, wat ze vanaf het begin af aan aan het verduurzamen zijn. Van driedubbel glas, tot een geluidswerend ventilatierooster: ze schaften het allemaal aan. Derk vertelt in dit artikel hoe hij en zijn vrouw hun woning in Tuindorp verduurzamen en hoe ze hun rekening met tweederde verlaagden.

“Toen wij hier kwamen wonen was het energieverbruik echt heel hoog.”

Wij willen graag goed voor onze omgeving zorgen en daarnaast houden we van een prettig leefklimaat in huis. Daarom zijn we met verduurzamen aan de slag gegaan. We hebben de afgelopen jaren onder meer geïnvesteerd in zonnepanelen en het isoleren van de spouwmuur. Al deze maatregelen samen hebben onze energierekening van 300 euro naar 100 euro per maand gebracht.

Stap 1. Zonnepanelen

"Toen José en ik hier kwamen wonen, hadden we wat spaargeld over. We kregen toen al nauwelijks rente, dus besloten we om te investeren in zonnepanelen."

Stap 2. Spouwmuur isoleren

"Hierna wilden we aan de slag met isoleren. Gelukkig hadden de vorige bewoners het dak al laten isoleren. Dat is toch het grootste warmtelek. Wij zijn zelf aan de slag gegaan met de spouwmuren. Deze hebben we laten vullen met glaswol waardoor de binnenmuren nu een stuk warmer zijn."

Stap 3. Kozijnen vervangen


"Een volgende stap was het vervangen van de kozijnen. Er zaten houten kozijnen in het huis, waar alleen dun dubbel glas in paste. We hebben nu gekozen voor driedubbel glas. Dit glas is echt super dik. We hebben het door een bedrijf met een kleine hijskraan naar binnen laten takelen. De kinderen vonden het geweldig!"
 

Stap 4. Betonvloer


"Ook hebben we de vloer geïsoleerd. Dat was eerst niet zo belangrijk, omdat beneden de garage was. Nu is het een werkruimte, we zijn er heel blij mee dat we het geïsoleerd hebben. Dat hebben we zelf gedaan. We hebben onder de vloer aluminium gecacheerde pir platen  bevestigd. Deze platen geven bij een geringe dikte al een heel hoge isolatiewaarde."

Stap 5. Gas afsluiten

"Waar we over na aan het denken waren was om het gas af te sluiten. Maar dat is voor ons niet rendabel, want de gasprijs is nog laag. Als het ooit anders wordt qua electriciteit en gasprijzen kunnen we er weer verder over nadenken. Of als er bijvoorbeeld een warmtenet wordt aangelegd in de buurt."

Stap 6.  Basisschool en zonnepanelen

"Tot slot zijn we gaan kijken of we op het dak van de basisschool of de kerk hier om de hoek panelen kunnen laten leggen, samen met een aantal buren. Op die manier kunnen we nog meer duurzame stroom benutten."

Energiebox

Geïnspireerd door het artikel over Derk? Je kunt gratis een box ontvangen die je verder kan helpen met besparen. De Energiebox informeert bewoners over energiebewust gedrag. Bewoners krijgen grip op hun energierekening, en inzicht in wat ze zélf kunnen doen om hun energierekening te verlagen. Bijvoorbeeld door hun koelkast op de juiste temperatuur te zetten, of door in plaats van gloeilampen led lampen te gebruiken. Bewoners krijgen een doos met enkele energiebesparende producten. Een adviseur stelt op basis van een adviesgesprek een persoonlijk rapport op met besparingstips. Daarin staat ook hoeveel geld zij met elke tip kunt besparen.

Online Quickscan van Jouwhuisslimmer

Een andere tool. De online quickscan is een eerste en globale scan van jouw huis. Is jouw huis een huurhuis, monument of onderdeel van een VvE? Heeft jouw huis vocht- of ventilatieproblemen? Dan is energieadvies aan huis een aanrader, want dat biedt maatwerk! Of voel je je niet zeker genoeg om zelf te kiezen en wil je begeleid worden bij de uitvoering? Twijfel niet. Ook dan is energieadvies aan huis een slimme zet!


#energiebesparen #duurzaamleven #bewustleven #wooncomfort #geldbesparen