Energie Ambassadeur Sander Ekstijn uit Voordorp maakte zijn woning stapje voor stapje aardgasvrij

Je woning aardgasvrij maken? Voormalig 2D-tekenaar/3D-modelleur en software engineer Sander Ekstijn (55) uit Voordorp weet er alles van. Hij ging met “pensioen”, startte met het meten van zijn eigen energieverbruik en concludeerde dat hij van zijn gasrekening af wilde. Inmiddels inspireert hij anderen om ook duurzame stappen te zetten en is hij al klaar voor een aardgasvrije toekomst. Hij vertelde Energie-U alles over zijn verduurzamingsreis.

Ik snap dat niet iedereen in de gelegenheid is om deze bedragen te spenderen aan het verduurzamen van de woning, maar het is natuurlijk aan te raden om alvast kleine stappen te zetten die helpen energie te besparen, en ik help daar als energieambassadeur bij Energie-U graag ook nog gratis aan mee!”

Sander Ekstijn studeerde civiele techniek, werkte achtereenvolgens bij een aannemer, een software bedrijf en een ingenieursbureau. Hij werkte mee aan de bouw van woningen en kantoren als BIM consultant (een soort verbinder in de bouw). Na dertig jaar was hij toe aan iets anders: innoveren in energie in plaats van bouwen, maar dan eerst op kleinere schaal. Zijn eigen woning was aan de beurt, nadat verduurzaming van zijn eigen VvE was gestopt. Inmiddels woont Sander al 2 jaar aardgasvrij. Hoe ging dat precies in zijn werk?


Stap 1

“Ik was enorm nieuwsgierig naar mijn energieverbruik. Ik ben begonnen met het meten van mijn energie, met een apparaatje dat ik kon lenen van een energieteam hier uit Voordorp. Dat apparaatje heette de wattcher. Dit ding had alleen getalletjes, dat je liet zien hoeveel stroom je op dat moment verbruikte. Nu heb ik inmiddels zo’n metertje met een display die me vertelt hoeveel stroom ik verbruik.” *)

Stap 2

“Als het resultaat van het doormeten van mijn hele woning kwam ik er achter dat mijn mechanische ventilatiesysteem veel stroom verbruikte. Dit systeem heb ik toen laten vervangen en dat gebruikte 10 x minder stroom. Deze investering heb je in drie jaar tijd terugverdiend.”

Stap 3 

“Verder heb ik een aantal andere dingen vervangen. Zoals mijn router en modem. Daar zaten elk een stekker aan. Ik wilde echter maar één stekker, om energie te besparen. Toen heb ik mijn abonnement bij Ziggo tijdelijk omhoog gegooid, kreeg ik een nieuwe modem (inclusief router) en maar één stekker. Daarna het abonnement weer verlaagd zodat ik mijn oude abonnement op het nieuwe modem kon laten werken.”

Stap 4

“Tevens heb ik een stand-by-killer gezet op mijn apparaten. Want veel apparaten waarvan je denkt dat ze uitstaan verbruiken nog steeds een beetje stroom. Denk bijvoorbeeld aan je computer, televisie of je geluidsinstallatie. Zo heb ik langzaam maar zeker mijn ‘sluipverbruik’ omlaag gedraaid van 90W naar 20W. Dat kan helaas niet veel lager, want de koelkast wil je natuurlijk wel aan laten staan.”

Stap 5

“Last but not least maakte ik me zorgen over mijn lage gasverbruik. Dat bestaat uit een vast bedrag en uit variabele kosten. Het hebben van een gasaansluiting kost jaarlijks rond de 200 euro. En dan zit je nog met de variabele kosten. Deze zijn voor aardgas zo’n 80 cent per kubieke meter, maar met 200 kubieke meter aardgas per jaar komt er bij elke kubieke meter aardgas nog een euro (vaste kosten) bij. Daar ben ik iets aan gaan doen.”

- Verwarming 

“Een eerste stap om van het gas af te komen was dat ik mijn verwarming wilde vervangen. Ik heb de VR combi-ketel - van 27 jaar oud! - vervangen voor infrarood verwarming. Want, een warmtepomp zag ik hier niet zitten. Er moet ruimte voor zijn in je appartement en dan moest er ook nog een buitenunit komen in een flat… Infrarood is iets wat me aanspreekt en is onderhoudsvrij. Lokaal verwarmen met per ruimte instelbare en behaaglijke stralingswarmte! Altijd zomer - Haha!” *)

- Warm water

“Nadat ik een uitzending van het tv-programma radar had gezien wist ik hoe mijn warm water op te lossen was. Met een doorstroomverwarmer als alternatief voor mijn combi-ketel. Deze gebruikt wel veel stroom om het water te verwarmen als je doucht, in plaats van een boiler die de hele dag geleidelijk het water opwarmt. Dat is voor mij met een beperkte warm watervraag het meest gunstig. Voor 500 euro was het gepiept en lekker onderhoudsvrij”.

- Koken 

“Het makkelijkste was eigenlijk het koken op inductie. Dat betekende wel dat ik mijn meterkast moest verbouwen. Overigens was dat ook nodig voor het warm water en als je veel infrarood verwarming zou willen nemen. Dat hebben Stedin en een elektricien voor mij gedaan voor 1000 euro. Ik ben toen van 1x35A een fase naar 3x25A drie fase stroom gegaan bij een gelijkblijvend capaciteitstarief bij Stedin. Ik kon hier helaas allemaal geen subsidie voor aanvragen. En als laatste kwam Stedin nog mijn gasmeter ophalen.

Economische afwegingen

“Met de stappen die ik heb gezet wil ik heel graag andere mensen inspireren. Want het is natuurlijk best een investering, om je woning helemaal aardgasvrij te maken. En het duurt wel even (zo’n 30 jaar) voordat ik de 10.000 euro die ik uitgaf heb ‘terugverdiend’, maar het gevoel om voorbereid te zijn op de toekomst is goud waard. 

Ik bedenk me dat ik afgelopen jaar ook nog 5.000 euro uitgegeven aan HR++ glas en buitenzonwering voor meer comfort in de winter en de zomer. Van mijn huidige energieleverancier krijg ik nu elke maand 5 euro retour. 

Ik snap dat niet iedereen in de gelegenheid is om deze bedragen te spenderen aan het verduurzamen van de woning, maar het is natuurlijk aan te raden om alvast kleine stappen te zetten die helpen energie te besparen, en ik help daar als energieambassadeur bij Energie-U graag ook nog gratis aan mee!”

Energiebox

De Energiebox informeert bewoners over energiebewust gedrag. Bewoners krijgen grip op hun energierekening, en inzicht in wat ze zélf kunnen doen om hun energierekening te verlagen. Bijvoorbeeld door hun koelkast op de juiste temperatuur te zetten, of door in plaats van gloeilampen led lampen te gebruiken. Bewoners krijgen een doos met enkele energiebesparende producten. Een adviseur stelt op basis van een adviesgesprek een persoonlijk rapport op met besparingstips. Daarin staat ook hoeveel geld zij met elke tip kunt besparen.

Online Quickscan van Jouwhuisslimmer

De online quickscan is een eerste en globale scan van jouw huis. Is jouw huis een huurhuis, monument of onderdeel van een VvE? Heeft jouw huis vocht- of ventilatieproblemen? Dan is energieadvies aan huis een aanrader, want dat biedt maatwerk! Of voel je je niet zeker genoeg om zelf te kiezen en wil je begeleid worden bij de uitvoering? Twijfel niet. Ook dan is energieadvies aan huis een slimme zet!

*) Ook zo’n toffe energiedisplay - GEO TRIO II - in huis? Als je in aanmerking komt voor de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis, dan kun je een energiedisplay gratis aanschaffen. Dat kan online bij Eco-Logisch voor 100 euro (wat ook het subsidie bedrag is – per saldo dus gratis).

**) Nog lokaler verwarmen kan ook met een warmtekussen van bijvoorbeeld Sit & Heat of van Stoov. Lekker warm in je rug of op schoot en dan kan de verwarming wat lager gezet worden.

#energiebesparen #duurzaamleven #bewustleven #wooncomfort #geldbesparen