Zonnige opening van Zonnepark Meijewetering op 1 september 2023

Het eerste zonnepark van Utrecht begon als vergeten restlandje in Leidsche Rijn en dat was een lange weg vanaf 2016. Je leest hier ons verslag van de feestelijke opening van Zonnepark Meijewetering op 1 september 2023. Terecht werden hier initiatiefnemers, partners, bedrijven, bewoners en alle anderen die hebben bijgedragen in het zonnetje gezet.

In gras en modder stonden zo’n 1000 panelen te wachten terwijl de grote feesttent zich vulde met genodigden. Vanaf de inloop om 14.30 uur borrelde het al gezellig tussen bestuursleden van Energie-U, de Rabobank, Soft Energy, Buurtstroom, initiatiefnemers, deelnemers, vrijwilligers en andere gasten. Ongeveer 70 gasten vonden een plek voor het podium van waar Sander Willemsen, directeur van Energie-U, iedereen welkom heette.

Sander Willemsen trapt af

Sander vertelde over schaarse Utrechtse ruimte om stroom te produceren via zonnepanelen, over deze groenstrook naast de rioolwaterzuivering op bedrijventerrein De Wetering in Leidsche Rijn, over de rol van Energie-U en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Het noemen waard is dat dit zonnepark volledig in publieke handen is, want "HDSR heeft eenderde en energiecoöperatie Energie-U tweederde”. Je leest hierover meer in dit bericht van Sander.

Wethouder, gedeputeerde en hoogheemraad

Hierna werden gevraagd op het toneel te komen: Lot van Hooijdonk (wethouder gemeente Utrecht), Huib van Essen (gedeputeerde provincie Utrecht) en Nanda van Zoelen (hoogheemraad HDSR). Zij belichtten dit unieke zonnepark vanuit hun oogpunt. Dit leverde naast veel lof vele weetjes en inzichten op. Om er eentje te noemen, de kennis en ervaring van dit duurzame project draagt bij aan versnelling van toekomstige projecten. Het jarenlange pionieren en ploeteren is dus zeker niet voor niets!

Sprekers: Anton, Nanda en Floris

Hierna was het woord aan initiatiefnemer Anton Kiewiet die vertelde over “Het eerste zonneveld in Utrecht, voor en door bedrijven en bewoners in de buurt!". Natuurlijk had hij voor 7 jaren uitroeptekens en kleurrijke verhalen maar hij beperkte zich tot een terugblik, geleerde lessen en de onvermijdelijke business case en hoe deelnemers konden participeren. In deze bijlage vind je zijn presentatie. Hierna werd hij getrakteerd op een bos bloemen en een verdiend applaus.

Na Anton kwam Nanda van Zoelen aan het woord over dit en andere duurzame projecten van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Hierna vertelde Floris Bruning, directeur Soft Energy, over de meer technische kant: ontwerp, technische oplossingen, verschillende aansluit-opties, gelijktijdigheid van opwekking en verbruik van elektriciteit en het resultaat. Bekijk hier zijn presentatie. Bijzonder is natuurlijk dat dit zonnepark aangesloten is op de ernaast gelegen rioolwaterzuivering waardoor netcongestie wordt vermeden.

Officiële opening en groepsfoto

Op het programma stond de openingshandeling en groepsfoto. Alsof het zo bedoeld was ging toen de zon letterlijk schijnen. Het bord dat blijvend aan het hek bevestigd zal worden werd onthuld onder luid gejuich en dit leek wel het meest gefotografeerde moment in de geschiedenis van Energie-U. Het werd in elk geval een historisch moment waarop het eerste, kleinste en meest grootse zonnepark van Utrecht officieel werd geopend.

Samen naar een duurzame toekomst

Er was ruimte om de panelen te bewonderen en te borrelen hoewel sommigen hun innerlijke blik reeds gericht zullen hebben op volgende projecten zoals Energielandschap Rijnenburg en Reijerscop en het drijvende zonnepark op de Haarrijnseplas. Zo werd deze opening een mooie opmaat voor een zonnige toekomst voor Energie-U en duurzaamheidsminnend Utrecht.

Meer weten over dit project? Bekijk de projectpagina van Zonnepark Meijewetering.