Zonnepark Meijewetering

Hier lees je alles over “Zonnepark Meijewetering”, een groots project van Energie-U om zonnestroom op te wekken in Leidsche Rijn.

Maar liefst 2000 zonnepanelen

Maart 2016 publiceerde de gemeente Utrecht een rapport over mogelijke locaties voor grootschalige zonne-energiesystemen. Hierna zochten initiatiefnemers uit Terwijde samen met Energie-U contact met de gemeente om een verkenning uit te voeren naar de haalbaarheid van de locatie aan de Meijewetering. Doel is om een zonnepark van ongeveer 2000 panelen te ontwikkelen dat zonnestroom levert aan deelnemende bewoners en bedrijven in de omliggende buurten.

Locatie van zonnepark
Het industrieterrein “De Wetering” in het westen van Utrecht is de beoogde locatie voor de ontwikkeling van dit zonnepark. Het betreft een terrein van 1 hectare (ongeveer 50 bij 200 meter) aan de Meijewetering naast de rioolwaterzuiveringsinstallatie Leidsche Rijn. Het terrein is in eigendom van de gemeente.
Verplaatsbare panelen

Sommige mensen vragen: moet je zonnepanelen wel op de grond plaatsen en niet liever op daken? Het stuk grond in de Meijewetering is echter ongeschikt voor bebouwing of begroeiing, maar wel uitermate geschikt voor zonnepanelen. Die moeten dan wel verplaatsbaar zijn want er liggen ondergrondse kabels en buizen waaraan onderhoud moet kunnen plaatsvinden. Bij andere zonneparken worden reeds mobiele zonnepaneleninstallaties toegepast, zoals bijvoorbeeld van solaflex.nl.

Wil je weten hoe dat verplaatsen van mobiele units in zijn werk gaat? Bekijk dan de foto’s en video in dit nieuwsbericht of onderstaand informatief filmpje dat is opgenomen in Nijmegen, bij de oude energiecentrale:

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Initiatiefnemers, bewoners en partners

Bij initiatiefnemer Anton Kiewiet (Energie-U) voegden zich later Maik Nijhuis en Joop de Bondt, alledrie bewoners van Leidsche Rijn, te zien op onderstaande foto.

Bij de uitvoering en/of communicatie haakten behalve buurtbewoners al de volgende partijen aan:

Stand van zaken

Hier lees je de laatste ontwikkelingen: momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een overeenkomst met de gemeente en worden verschillende acties ondernomen om een vergunningaanvraag voor te bereiden. Procedure om ontwikkelovereenkomst te tekenen wordt gestart. Tijdens de EnergieMatch 2019 werd dit zonnepark ook nog gepitcht door Anton Kiewiet.

Hoe jij kunt deelnemen

Wil je ook samen met bewoners en bedrijven in Leidsche Rijn en Vleuten duurzame energie opwekken en zo onderdeel zijn van de Utrechtse energietransitie? Wil je bekendheid geven aan dit project of ambassadeur ervoor zijn? Of heb je vragen over dit zonnepark? Neem dan contact op met Energie-U.