Zonnepark Meijewetering

Hier lees je alles over “Zonnepark Meijewetering”, een groots project van Energie-U om zonnestroom op te wekken in Leidsche Rijn.

Maar liefst 1440 zonnepanelen

Maart 2016 publiceerde de gemeente Utrecht een rapport over mogelijke locaties voor grootschalige zonne-energiesystemen. Hierna zochten initiatiefnemers uit Terwijde samen met Energie-U contact met de gemeente om een verkenning uit te voeren naar de haalbaarheid van de locatie aan de Meijewetering. Doel is om een zonnepark van ongeveer 1440 panelen te ontwikkelen dat zonnestroom levert aan deelnemende bewoners en bedrijven in de omliggende buurten.

Locatie van zonnepark
Het industrieterrein “De Wetering” in het westen van Utrecht is de beoogde locatie voor de ontwikkeling van dit zonnepark. Het betreft een terrein van 1 hectare (ongeveer 50 bij 200 meter) aan de Meijewetering naast de rioolwaterzuiveringsinstallatie Leidsche Rijn. Het terrein is in eigendom van de gemeente.
Panelen op grond

Sommige mensen vragen: moet je zonnepanelen wel op de grond plaatsen en niet liever op daken? Het stuk grond in de Meijewetering is echter ongeschikt voor bebouwing of begroeiing, maar wel uitermate geschikt voor zonnepanelen. Er liggen ondergrondse kabels en buizen waaraan onderhoud moet kunnen plaatsvinden.

Initiatiefnemers, bewoners en partners

Bij initiatiefnemer Anton Kiewiet (Energie-U) voegden zich later Maik Nijhuis en Joop de Bondt, alledrie bewoners van Leidsche Rijn, te zien op onderstaande foto.

Bij de uitvoering en/of communicatie haakten behalve buurtbewoners al de volgende partijen aan:


De Stichtse Rijnlanden

De Stichtse Rijnlanden zegt: “De Stichtse Rijnlanden staat middenin de energietransitie: hoe worden ook wij energieneutraal? Het waterschap verbruikt veel energie en tegelijkertijd wekken we sinds de jaren zestig ook al eigen energie op. Daarnaast heeft het waterschap grote mogelijkheden: we hebben daken, terreinen en ook energiebronnen als afvalwater, oppervlaktewater en biomassa.”
Lees verder…


Stand van zaken

Hier lees je de laatste ontwikkelingen: de verwachting is dat eind juni de ontwerpvergunning ter inzage gaat. Uiterlijk 1 oktober 2020 kan dan de vergunning definitief worden. Direct daarna vragen we dan SDE++ subsidie aan en zullen we het park gaan aanbesteden. In november 2020 zullen we dan met een concreet aanbod komen en het park openstellen voor deelname. En als dat goed loopt kan het park dan begin 2021 worden gerealiseerd!

Eerdere updates:
• De vergunningsaanvraag is ingediend zoals je kunt lezen in ons nieuwsbericht van 7 april 2020.
• Tijdens de EnergieMatch 2019 werd dit zonnepark ook nog gepitcht door Anton Kiewiet.
• Lees ook ons interview van november 2019 en ons nieuwsbericht van 3 december 2019.

Hoe jij kunt deelnemen

Wil je ook samen met bewoners en bedrijven in Leidsche Rijn en Vleuten duurzame energie opwekken en zo onderdeel zijn van de Utrechtse energietransitie? Wil je bekendheid geven aan dit project of ambassadeur ervoor zijn? Of heb je vragen over dit zonnepark? Neem dan contact op met Energie-U.