Je koopwoning verduurzamen? Maak eerst een warmtefoto met Energie Ambassadeur Ad Kwak uit Tuindorp

Wil je aan de slag met simpele en kleine stappen om je woning te verduurzamen? Kijk dan eerst waar je ‘energielekken’ zitten, door middel van een warmtefoto, gemaakt door Energie Ambassadeurs van het warmtescanteam van Energie-U. Een warmtescan is een foto met een speciale infraroodcamera. Deze infraroodcamera ziet warmte en kou. Ad Kwak legt er in dit artikel meer over uit.

Ad Kwak werkte jarenlang als adviseur voor een verzekeringstussenpersoon, maakte een switch van beroep naar horeca en taxi en werkt momenteel als EPA-adviseur waarbij hij mensen helpt om van Energielabel G naar Energielabel B of A te komen. Ook zet hij zich bij Energie-U in voor uiteenlopende projecten waarmee hij bewoners kan adviseren over bespaarmaatregelen en maakt hij ‘warmtefoto’s’. Hij legt aan Energie-U uit wat dat precies zijn en wat je daarmee kunt.

Warmtefoto

“Een warmtescan is een foto met een speciale infraroodcamera. Deze infrarood camera ziet warmte en kan de temperatuur berekenen. De goed geïsoleerde delen van een huis lekken geen warmte en zijn dus aan de buitenkant koud. Minder goed geïsoleerde delen zijn warmer. De kleur blauw betekent dat de temperatuur laag is en de kleuren rood en wit betekenen dat de warmte van binnen naar buiten lekt. Deze plekken komen in aanmerking voor HR-dubbel-/ tripleglas, isolatie, radiatorfolie of andere maatregelen.”

Letten op het weer

“Om goed meetbare en vergelijkbare foto’s te kunnen maken moet je op een paar dingen letten. Zo is het van belang dat er een verschil moet zijn tussen de binnen- en buitentemperatuur van minimaal 10 graden bedragen. Dat is eigenlijk alleen maar tijdens de wintermaanden. Een aantal andere dingen waar op gelet mag worden is dat het niet vlak voor de meting mag hebben geregend, of dat er een krachtige wind staat of juist heel veel zon op de gevels heeft geschenen. De periode waarin de warmtefoto's gemaakt kunnen worden loopt van november tot en met maart. En het weer moet dan ook meewerken.”

Andere afleidende factoren voor de warmtecamera

“Als warmtescanner let ik op een aantal dingen. Bijvoorbeeld metaal: als er metaal in een ruimte is kan dat een vertekend beeld geven. Soms lijken metalen voorwerpen heel koud, maar kan de camera dat niet goed meten. Daar heb je een speciale correctieknop voor. Ook is het belangrijk om op de stand van de wind te letten. Als de wind op een gevel blaast ziet deze er veel beter uit op de warmtecamera dan een gevel in de luwte. Tot slot zijn bomen buiten soms warmer dan rest van de omgeving (soms wel 5 graden!). Die warmte van de boom wordt geprojecteerd op het huis, dan zie je soms letterlijk een plek van de boom op het huis op de foto!”

Wie zijn er al geholpen?       

“Een leuk verhaal is dat van mijn collega Jan Dirk, hij heeft zijn woning al hartstikke goed verduurzaamd. Wel had hij eerst nog normaal dubbelglas in zijn woning. Dat isoleert best okee. Maar als je gaat bekijken of het glas isoleert met een warmtecamera dan zie je toch dat het nog niet optimaal is. Hij heeft toen al het glas vervangen voor HR ++ glas. Laatst was ik ook bij een nieuwbouwproject over de vloer, dat door de makelaar bij de verkoop als ‘hoogwaardig duurzaam’ was aangeprezen. Er bleken wel veel isolerende maatregelen getroffen te zijn, maar nog niet helemaal sluitend. Zo sloeg de camera bijvoorbeeld meteen aan bij de openslaande deuren. Daar bleken enorme kieren te zitten. De deuren en kozijnen sloten niet goed aan. Dat je zoiets met een camera in een halve seconde te pakken hebt, dat is toch te gek?”

Hoe kan hij jou helpen?

Je kunt Ad Kwak mailen via ad@energie-u.nl, dan komt hij bij jou langs met de warmtecamera om te zien waar je energielekken zitten. Als je nou enthousiast bent geworden over de warmtecamera en je wil zelf ook expert/ warmtescanner worden, dan kun je bij hem ook een cursus komen volgen die hij voor NMU en Energie-U geeft. 

Energiebox 

Wil je je koopwoning nog wat verder verduurzamen? De Energiebox informeert bewoners over energiebewust gedrag. Bewoners krijgen grip op hun energierekening, en inzicht in wat ze zélf kunnen doen om hun energierekening te verlagen. Bijvoorbeeld door hun koelkast op de juiste temperatuur te zetten, of door in plaats van gloeilampen led lampen te gebruiken. Bewoners krijgen een doos met enkele energiebesparende producten. Een adviseur stelt op basis van een adviesgesprek een persoonlijk rapport op met besparingstips. Daarin staat ook hoeveel geld zij met elke tip kunt besparen.

Online Quickscan van Jouwhuisslimmer

Een andere tool. De online quickscan is een eerste en globale scan van jouw huis. Is jouw huis een huurhuis, monument of onderdeel van een VvE? Heeft jouw huis vocht- of ventilatieproblemen? Dan is energieadvies aan huis een aanrader, want dat biedt maatwerk! Of voel je je niet zeker genoeg om zelf te kiezen en wil je begeleid worden bij de uitvoering? Twijfel niet. Ook dan is energieadvies aan huis een slimme zet!

#energiebesparen #duurzaamleven #bewustleven #wooncomfort #geldbesparen