Energie Ambassadeurs Jolanda en Radboud uit Leidsche Rijn vertellen over hun groene dak met zonnepanelen

Wil je graag je woning verduurzamen? Laat je inspireren door Jolanda Panis (48) en Radboud Wanders (49) uit Leidsche Rijn. Zij benutten de coronaperiode voor het aanleggen van een geïsoleerd groendak met zonnepanelen. Ze vertelden Energie-U over de mooie bijkomstigheden van zo’n dak, maar ook over de uitdagingen die de aanleg met zich meebrengt.

“Het aanleggen van het groene dak deden we met heel de buurt. Dat maakte het een heel gezellige en sociale klus en versterkte de saamhorigheid in de wijk."

Vanuit zorg voor de wereld, plezier in creëren en nieuwsgierigheid naar innovaties, bezochten Jolanda, inspirator en organisator van sociale (eet)initiatieven en kunstenaar/sneltekenaar Radboud de afgelopen jaren regelmatig informatieavonden van Energie-U en beurzen over zonneboilers, warmtepompen en zonnepanelen, op zoek naar de beste manieren voor het verduurzamen van hun woning.

Inmiddels ligt er een groen dak met zonnepanelen op hun huis. Hoe ligt dit op het dak? Het is een ‘omgekeerd dak’-systeem, dus isolatieplaten óp het dak. Dan beschermend zeil, een drainage-en een substraatlaag voor het sedum, de sedumplantjeslaag, tegels als ‘voeten’ voor de zonnepanelen en dan de zonnepanelen met ballast.

Jolanda en Radboud vertellen je over de dingen die ze leerden tijdens de aanleg van hun dak:

Voordeel 1:  Minder CO2-uitstoot en goed voor biodiversiteit

“Een groot voordeel van ons ‘groene dak’ is de vermindering van CO2. Op twee manieren: sedum zet CO2 om in zuurstof én het isoleert waardoor minder energie nodig is voor verwarmen van het huis. Ook vangt het sedum, een combinatie van allerlei soorten bloeiende vetplantjes, fijnstof op. Daarnaast neemt de biodiversiteit rondom sedum daken toe. Er vliegen allemaal bijen en hommels boven de plantjes.”

Voordeel 2:  Het dak isoleert en zorgt voor een prettiger klimaat

“Daarnaast zijn we blij dat we het dak hebben aangelegd net voor de hittegolf. Daardoor is het deze zomer veel minder heet geweest in huis. ‘s Winters houden isolatie en sedum de warmte binnen. Bovendien wordt het regenwater langer vastgehouden en wordt een groen dak veel minder heet dan een zwart dak, wat prettiger is voor het klimaat in onze directe stadse omgeving. Het heeft de buurt ook mooier gemaakt.“

Voordeel 3:  Meer rendement van de panelen

“Het groene dak blijft koeler dan bitumen of dakpannen en dat zorgt ervoor dat de zonnepanelen op warme dagen een beter rendement geven. Over een heel jaar leveren zonnepanelen op een sedumdak meer energie op dan op een grijs dak van bitumen of dakpannen. Vooral in de zomer doen de zonnepanelen het op een groendak beter dan op andere daken. ” 

Overweging 1:  Zon, schaduw en opbrengst 

“We wilden elk moment van de dag iets opwekken. En ons dak ligt een deel van de dag in de schaduw. Hoe ga je daar met je panelen mee om? We hebben voor de twee situaties op twee dakvlakken twee systemen gekozen. Een systeem met micro-omvormers waarbij 1 omvormer 4 panelen kan aansturen. En voor de panelen zonder schaduw op het zuiden een conventionele omvormer."

Overweging 2:  Overleggen met de buren

“Het aanleggen van het groene dak deden we met heel de buurt. Dat maakte het een heel gezellige en sociale klus en versterkte de saamhorigheid in de wijk. Maar het aanleggen van de panelen en alles op het dak krijgen maakt ook geluid. Met thuiswerkende buren in corona tijd was dat goed afstemmen. Gelukkig hebben we goed contact met de buren, en spraken we af wanneer we gaatjes zouden boren en wanneer we juist de stille klussen deden.”

Overweging 3: Fikse klus

“Het aanleggen van het dak was wel even wat werk. Juist omdat we het in één keer goed wilden aanpakken: isoleren, vergroenen én zonnepanelen leggen. Alles goed uitzoeken kost tijd, niet alle technieken kenden we en je komt toch altijd weer onverwachte dingen tegen. Alleen al 2,5 ton grind van het dak afvoeren was een work-out. En dan het naar boven brengen van alle materialen, isolatieplaten, zonnepanelen, ballast, en de sedumplantjes. Sleutelen, kabels en leidingen aansluiten en doorvoeren door de muren… Gaandeweg vonden we voor alle uitdagingen wel een oplossing en hebben we alles voor elkaar gekregen. Met het feestelijke moment dat de meter terug begon te leveren als beloning!”

Stap voor stap verduurzamen

Wil je net als Radboud en Jolanda aan de slag met klussen aan jouw woning? Maak een afspraak met een Energie Ambassadeur in de Energiebieb, maak een online afspraak met onze Digitale Energiecoaches, bestel de gratis Energiebox van de gemeente Utrecht of vul de tool in van Jouwhuisslimmer als je het groter wil aanpakken.  

Energiebox

De Energiebox informeert bewoners over energiebewust gedrag. Bewoners krijgen grip op hun energierekening, en inzicht in wat ze zélf kunnen doen om hun energierekening te verlagen. Bijvoorbeeld door hun koelkast op de juiste temperatuur te zetten, of door in plaats van gloeilampen led lampen te gebruiken. Bewoners krijgen een doos met enkele energiebesparende producten. Een adviseur stelt op basis van een adviesgesprek een persoonlijk rapport op met besparingstips. Daarin staat ook hoeveel geld zij met elke tip kunt besparen.

Online Quickscan van Jouwhuisslimmer

De online quickscan is een eerste en globale scan van jouw huis. Is jouw huis een huurhuis, monument of onderdeel van een VvE? Heeft jouw huis vocht- of ventilatieproblemen? Dan is energieadvies aan huis een aanrader, want dat biedt maatwerk! Of voel je je niet zeker genoeg om zelf te kiezen en wil je begeleid worden bij de uitvoering? Twijfel niet. Ook dan is energieadvies aan huis een slimme zet!

#energiebesparen #duurzaamleven #bewustleven #wooncomfort #geldbesparen