Leerzame bijeenkomst over Zonne-eilanden Haarrijnseplas

Op 11 maart 2024 zaten er bijna 30 mensen via Zoom bijeen. In het schijnsel van beeldschermen ging het natuurlijk allemaal over de Zonne-eilanden die op de Haarrijnseplas komen, naar aanleiding van de energie-neutrale woonwijk die naast de Utrechtse plas verrijst. Er werd allerlei informatie gegeven over dit project, er werden vragen gesteld, o.a. over de voortgang. Voor wie er niet bij was, volgt hier een verslag. Terugkijken is ook mogelijk.

Om half acht opent Sander Willemsen de digitale deuren en stelt zichzelf en Energie-U voor. Ook aanwezig namens de energiecoöperatie zijn Anton Kiewiet, Stella Eitjes en John Weeren. Van ontwikkelaar BHM Solar zijn Joshua van Middelkoop en Maarten de Vlugt van de partij. Verder wordt Erwijn Harsevoort voorgesteld van de gemeente Utrecht en aanwezigen van bedrijvenvereniging en Key West. Na een korte inleiding met vragen neemt Anton het stokje over.

Groen project van betekenis

Zonnepark Meijewetering wordt door Anton genoemd als aanleiding om hem bij de zonne-eilanden te betrekken. Dat park is eind 2023 geopend en ligt op een steenworp afstand van de Haarrijnseplas, vertelt Anton die niet toevallig zelf in Terwijde woont. De presentatie van Anton is hier te downloaden. Op het programma staan o.a. een terugblik, het ontwerp, landschappelijke inpassing, ecologie en hoe mensen kunnen meedoen. Men wordt uitgebreid bijgepraat over de reeds gezette stappen.

Daarna duikt Anton in de inhoud en toont een poster met de 3 kenmerkende ronde eilanden die zo’n 5 hectare bestrijken, wat dit een “middelgroot project” maakt. Joshua weet te vertellen dat er stroom wordt opgewekt voor ongeveer 2500 huishoudens, maar niet alleen vanwege de duurzame stroom is dit een project van betekenis. Het groene karakter, ecologie - boven en onder water - en landschappelijke inpassing van de eilanden krijgen aandacht. Ook koeling van de panelen doordat ze op water drijven en de optie om de eilanden met de zon mee te laten draaien, worden genoemd.

Utrechtse ruimte samen invullen

Allerlei kanten van dit project worden besproken, zoals recreatie, techniek, participatie en planning en dat levert verschillende vragen op. Dat is ook niet zo gek aangezien er veel verschillende vormen van ruimtegebruik bij elkaar komen. Zo zijn er vragen over de diepte van de plas, het bereiken van de eilanden en het ingraven van de kabel. Vragen en antwoorden vind je niet alleen in de YouTube-opname maar ook op deze projectpagina.

Wat naar voren komt uit de uitwisseling is dat de plas een ruimte is die gedeeld wordt door velen. Energie-U nodigt bewoners en betrokkenen in de omgeving dan ook van harte uit om mee te denken over allerlei zaken en die met elkaar in te vullen. Het gaat niet alleen om stroom maar ook om natuur, recreatie en andere aspecten die ook tijdens de eerste informatiebijeenkomst aan de orde zijn gekomen. Ruimte en energie samen gebruiken en invulling daaraan geven met elkaar, dat past natuurlijk helemaal in de visie en geschiedenis van energiecoöperatie Energie-U en partner BHM Solar.

Meer weten over de zonne-eilanden?

Zoek je meer informatie over dit project of wil je op de hoogte gehouden worden, kijk dan op de projectpagina. Ook op deze pagina van de gemeente Utrecht is veel te vinden. Wil je meedoen of meedenken aan dit project, neem dan contact met ons op via haarrijnseplas@energie-u.nl.