Onze thema's

Wie we zijn en wat we doen? Graag vertellen we je waar we druk mee zijn: woningen verduurzamen, energie opwekken en de warmtetransitie realiseren.

Wie zijn we?

Veel Utrechtse bewoners gaan niet zitten wachten op duurzame energievoorziening. Ze nemen initiatief en trekken samen op. Zo is ook Energie-U ontstaan vanuit een bewonersinitiatief in 2010. In Nederland zijn er al ruim 500 van deze lokale duurzame energie-initiatieven; met recht mogen we spreken van een heuse beweging waar we trots op zijn! In 10 jaar is de Utrechtse energiecoöperatie Energie-U uitgegroeid van een ledenorganisatie met vrijwilligers naar een flinke professionele projecten-organisatie met vrijwilligers en vaste krachten.

Wat doen we?

Wij zorgen voor de verbinding tussen allerlei mensen in Utrecht: leden, vrijwilligers, actieve bewoners, buurtgroepen, bedrijven en organisaties zoals kennisinstituten, netbeheerders en de gemeente. We helpen actieve Utrechters verder in de energietransitie: in huis, wijk en stad. We steunen bewonersinitiatieven actief om verduurzaming te versnellen. Dat doen we niet alleen maar samen, zoals met onze energieambassadeurs, bewonerspanel en strategische partners. Regelmatig organiseren we evenementen voor het delen van kennis en informatie. Zo brengen we beweging in de Utrechtse energietransitie.

Onze drie hoofdthema’s

Onze activiteiten zijn grofweg onder te verdelen in 3 thema's:

  1. Individuele woningverduurzaming
  2. Collectieve opwek van duurzame energie
  3. Warmtetransitie; de overgang van aardgas naar duurzame alternatieven

Benieuwd naar wat wij allemaal bieden aan verduurzaming? Bekijk ons aanbod.

1. Individuele woningverduurzaming

Steeds meer Utrechters willen hun woning verduurzamen. Binnen Energie-U hebben zich veel leden en andere bewoners verzameld rond dit onderwerp. Zij zijn zelf bezig met het verduurzamen van hun woning of hebben er op een andere manier ervaring mee. Energie-U wil Utrechters graag hierbij helpen. Waaraan moet je denken bij woningverduurzaming? Welke maatregelen passen bij jouw woning, welke hebben prioriteit? Hoe pak je het allemaal aan?

Er zijn allerlei activiteiten opgezet om je hierbij te helpen. We organiseren al enkele jaren de Energiebieb (voorheen Bespaarbieb) die elke zaterdag in de Centrale Bibliotheek en ook regelmatig in de wijk te vinden is. Onze Energiecoaches geven bewoners advies om energie te besparen in hun woning. Ook hebben we EDWIN (het Energie-U Duurzaam Wonen Inspiratie Netwerk). Je kunt vragen stellen aan de enthousiaste EDWIN's over duurzaam wonen of een afspraak maken om eens te laten meekijken in je huis. We bieden ook de "Reken je Rijk"-cursus aan waarin je meer inzicht krijgt in verduurzamen van je woning. Daarna kun je aan de slag: met inzicht, juiste aanpak en volgorde. Regelmatig geven we rondleidingen door ANNE langs allerlei duurzame oplossingen die in het gebouw zijn toegepast.

Wil je graag zonnepanelen op je eigen dak? Dan kan Zonnig030 je helpen. Woon je in een huurwoning? Ook dan kunenn we met je meedenken over mogelijkheden voor zonnepanelen op het dak: Zon op huur. Alsof dat niet zonnig genoeg is, er zit altijd iemand voor je klaar bij onze helpdesk voor zon: Zon voor iedereen.
 

2. Collectieve opwek

Samen energie opwekken, daar dromen we van. Maar het blijft niet bij dromen. Zo is er voor zonnestroomprojecten op grote daken in de buurt een aparte coöperatie opgericht: Buurtstroom. Samen met buurtbewoners zonnestroom opwekken op een groot dak in je buurt is ideaal voor als je geen eigen of geen geschikt dak hebt. Ook als je een appartement hebt en lid bent van een Vereniging van Eigenaren (VvE) is het mogelijk om zonnepanelen te plaatsen. Kijk maar: Zon en VvE.

Een duurzaam energiepark opzetten, dat is wat we in de polder Rijnenburg aan het doen zijn. Ook hiervoor is een coöperatie opgericht: Rijne Energie. En we zitten niet stil in Leidsche Rijn: Zonnepark Meijewetering is een groots project van Energie-U om zonnestroom op te wekken voor bewoners en bedrijven in de buurt.

3. Warmtetransitie

Het derde thema waarmee we ons bezighouden is warmte. Hoe moet het met de warmtevoorziening van Utrecht in de toekomst? Hoe duurzaam is die te maken en van wie is die dan? Zie hier de warmtetransitie van onderaf; een activiteit van Energie-U gericht op duurzame warmtevoorziening van Utrecht waarin we met elkaar in gesprek gaan, van elkaar leren en kennis delen.

En nog veel meer...

Je weet nu iets meer over wat Energie-U is en waar wij ons voor inzetten. Er is altijd meer te vertellen. Enkele activiteiten zijn overkoepelend en overstijgen een indeling in thema's zoals de de Utrechtse EnergieMatch een feestje waarbij we mensen bij elkaar brengen om hun plek in de Utrechtse energietransitie te vinden via het sfeervolle pitchen en matchen. Iedereen kan een eigen idee voor duurzame energie presenteren voor publiek dat ter plekke eraan gekoppeld wordt. Ook Europees laten we van ons horen via IRIS in Kanaleneiland. En overal in Utrecht kun je ze tegenkomen, onze EnergieAmbassadeurs en EnergieRegisseurs. We raken niet snel uitgepraat over waar wij mee bezig zijn. En jij? Laat het ons weten.

Bekijk ook ons actuele aanbod.