2023 was zeker geen 2022!

In 2022 stegen de energieprijzen de pan uit en de aandacht voor isolatie, zonnepanelen en warmtepompen zagen we evenredig toenemen. En in 2023 daalden de prijzen en ook de aandacht voor energie. We zijn trots op wat we weer voor elkaar hebben gekregen in 2023!

Energie werd in 2023 voor veel Utrechters minder belangrijk dan het in 2022 was. De energieprijzen zijn weer gedaald. De overheid heeft snel gehandeld nadat energierekeningen eind 2022 de pan uit stegen. De grote paniek-achtige aandacht vanwege hoge energieprijzen is voor velen weer geweken.

Na de zomer bleek dat sommige energiebedrijven kosten in rekening brengen bij zonnepanelenbezitters. De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt de komende jaren afgebouwd. En nu ook nog de verkiezingen van de tweede kamer hebben ervoor gezorgd dat de blik van de gemiddelde Nederlander is gericht op andere zaken. De huizenmarkt zit vast. Stikstof, klimaatverandering en aardgasvrij zijn weer in de lade beland.

Maar ook is de gemeente Utrecht in september 2023 gestart met het informeren van de eerste wijken die van het gas af moeten de komende 10 jaar. In Oog in Al, Kanaleneiland-Zuid, Wilhelminapark/Oudwijk en in Dichterswijk en Rivierenwijk. Daar neemt de aandacht weer toe. 

Warmtescans en de Edwins

De warmtescanners zijn met 7 mensen aan het herstarten en nu hebben we dankzij onze gemeente drie camera’s waar we mee werken. Iedere groep heeft nu zijn eigen camera. We werken snel nog achterstanden van de afgelopen jaren weg zodat we weer nieuwe geïnteresseerden kunnen helpen. 

Intussen deden ervaren warmtefotografen WarmtscanSafari’s in de Bloemenbuurt, de Klopvaart en in Wittevrouwen en omgeving. Dit doet Energie-U in het kader van de buurtaanpak met EnergieSamen. Het was heel leerzaam om zo een grote groep mensen in eenzelfde buurt vier foto’s aan te bieden en dan online de foto’s uit te leggen in een groep. Veel mensen willen een foto en doen mee als je een goed georganiseerde buurt hebt. De Klopvaart is een goed georganiseerde buurt waar we uiteindelijk ruim 20 mensen geholpen hebben met een foto en een uitleg.

We zijn gestopt met de "Edwins". De energie was eruit. We hadden een groep professionals die het leuk vinden om kennis te delen en moeilijke vragen uit te zoeken. We noemden hen Edwin. Momenteel is het heel druk bij de professionals en kwam het dikwijls tot te weinig actie. Gelukkig heeft de coördinator Harry Boerma alle vragen tot een goed einde kunnen brengen met de Edwins. Dank Harry voor al je werk!

Buurtaanpak Utrecht met EnergieSamen en de participatiecoalitie

In de Huizinga/Zeeheldenbuurt, de Klopvaartbuurt/Vechtzoom, de Bloemenbuurt en Kanaleneiland (en ook in Leusden en Zeist) zijn Peter van Mondfrans en Rianne Bakker druk met het bedenken en uitvoeren van een buurtaanpak. Belangrijk is om een energiegroep te organiseren en de buurt bij acties en activiteiten te betrekken als warmtescans en het collectief inkopen van maatregelen als isolatie, isolerend glas, warmtepompen. En we merkten hoe beter en fijnmaziger de netwerken in de wijk aanwezig zijn hoe beter de communicatie is en de buurt aanhaakt op aktiviteiten. Soms is er al een energiegroep aanwezig, een buurtcomité, soms doen we dat via een speeltuin en vaak is er helemaal niks. En als er niks is dan heb je veel tijd nodig en veel acties om iets op te zetten. We zijn in ieder geval nog druk met alle acties en activiteiten en gaan in een aantal buurten door met de aanpak. En er is ruimte voor nieuwe buurten, dus mocht je interesse hebben mail Rianne Bakker: rianne@energie-u.nl

Energie-U, EnergieAmbassadeurs en Energieklussers in cijfers:

- Warmtscans: ca. 20 woonhuizen in januari - maart 2023

- Warmtescan Safari: 60 warmtescans

- Energiegesprekken: ca. 100 live gesprekken door 12 EnergieAmbassadeurs

- Energiegsprekken online: ca. 50 door 3 EnergieAmbassadeurs

- Klimaatkermis: 932 bezoekers gesproken.

- Workshops: 26 (inclusief de warmtescan workshops) en 106 deelnemers. Ongeveer 4 deelnemers per workshop.

 - Edwins: ca. 20 vragen zijn er beatwoord tm mei 2023

- ca. 10 Informatieavonden (aardgasvrij, Buurtbel, Ondiep, Lunetten etc.) 265 bewoners gesproken.

Kennissessies, fietstochten, studenten en energiebespaarbijeenkomsten

Sander Ekstijn heeft 4 fietstochten gehouden voor Energie-U, maar vooral voor studenten. Onderwerp is de energietransitie in Overvecht. Tevens heeft hij 6 gastlessen gegeven op zowel het ROC, de HU als de UU. En is op allerlei locaties maar vooral bij buurthuizen en op koffieochtenden energiebesparingsinformatie gegeven. Hij heeft jong en oud geholpen met vragen en oplossingen.

Van februari tm november 2023 zijn er 8 duurzame verbouwingsbijeenkomsten geweest in UCo waarbij er 98 deelnemers (voornamelijk EnergieAmbassadeurs) aanwezig waren om te leren van de ervaringen. 

Tijdens de twee zomer bijeenkomsten over klimaatadaptatie (Cool huis) en de jeugd heeft de toekomst in juli en augustus 2023 waren er 23 deelnemers. 

De gemeente Utrecht heeft in september 2023 de plannen woningverduurzaming en een stand van zaken uit de doeken gedaan aan 18 deelnemers.

In februari, juni en oktober 2023 waren er drie kennissessie met verschillende partners over: data voor warmtefoto's, waterstof ketels, natuurvriendelijk isoleren, energiecoaching, buurtenergieaanpak, bronnetten, kernenergie, warmteverlies berekeningen, woonboten en warmtescans, energietransitie Amsterdam, bewonersgedrag en warmtenettten in Rotterdam. Met 52 deelnemers in totaal.

Energieklussers

Sinds de zomer is Wieke Nijmeijer coordinator van de EnergieKlussers en ongeveer 100 huurders van voornamelijk de voedselbank zijn in 2023 voorzien van:

- circa 372 meter radiatorfolie;

- circa 46 meter tochtstrip;

- circa 103 meter kozijnfolie. 

- 45 lampen vervangen. 

In 2023 hebben er 6 energieklusserstrainingen plaatsgevonden waarbij we 60 EnergieKlussers hebben opgeleid. Niet iedereen heeft de cursus afgerond of doet mee in de poule van EnergieKlussers. Er zijn ook een aantal deelnemers die vanuit Energiebox hebben meegdaan.

EnergieCoaching

In 2023 hebben we drie projecten afgerond voor Woonin (Haifadreef, Tigrisdreef, St Maartendreef en St Eustatiusdreef), Bo-Ex (Alexander de Grotelaan en Columbuslaan) en voor Portaal (Maarssen). Ad Kwak, Joep Dickhaut, Caroline Altena en Sander Ekstijn hebben ruim honderd huurders geholpen met het in gebruik nemen van hun gerenoveerde woning. De huurders kregen uitleg over hun energierekening, alle ingrepen, de hybridewarmtepomp, ventilatie, energietoeslag, zonnepanelen etc. De woningen van Portaal en Woonin konden ook nog gebruikmaken van een Geo Trio (energiemeter). De krenten in de pap zijn dit soort projecten, vraag zelf maar eens aan Ad, Joep, Caroline en Sander!