Start –landelijke actie- Meer Meters Maken

Een stijgend aantal huishoudens kan zijn energierekening niet of nauwelijks meer betalen. Steeds meer organisaties willen deze huishoudens helpen energie te besparen o.a. met het aanbieden van energiebesparende maatregelen. Maar hoe bereik je als organisatie het meeste effect en hoe pak je dit aan?

Om huurders succesvol energie te laten besparen is bewustwording en gedragsverandering nodig. Een energiedisplay is een bewezen succesvol middel. De Woonbond, Aedes en Quintens werken samen om organisaties te stimuleren huurders te helpen met energiebesparing met behulp van een energiedisplay in huis. Zij doen dit in opdracht van het ministerie van BZK. Met het project Meters Maken zijn al vele gemeenten en woningcorporaties door het hele land gestart.

In Utrecht werken de gemeente, Energie-U en JMA samen met woningcorporaties Portaal en Cazas Wonen om huurders op weg te helpen met een super handige GEO TRIO energiedisplay. Ze mogen 3 tot 6 maanden gratis hun energieverbruik in de gaten gaan houden om meer inzicht te krijgen wat - wanneer - waarom (veel) energie gebruikt. Maar ook hoe laag je kunt komen met energieverbruik in de nacht. Want als jij slaapt zou je huis eigenlijk ook moeten slapen!

 

De energiedisplay laat actueel zien hoeveel elektra en gas je verbruikt op elk moment van de dag. Daarnaast worden gegevens van dagen, weken en maanden ervoor vastgehouden om terug te kijken in handige grafieken. Naast de voor velen nog wat ongrijpbare kWh elektra (in kilowattuur) en M3 gas (in kubieke meter) kun je ook wisselen naar voor meeste mensen begrijpbare Euro's. Heb je een maandelijks budget ingesteld dan zie je direct of je binnen je budget blijft of er buiten. De kleur van de grafiek geeft met groen aan wat er binnen valt en met rood wat er buiten valt. Door slim te besparen kun je proberen alles ‘groen’ te krijgen of zelfs je budget nog (flink) te verlagen.

Met aangepast gedrag valt nog verrassend veel energie te besparen. Zonder op wooncomfort in te leveren. Ga samen met ons aan de slag! Hou voor de datums van de online "Meten = Weten workshop" onze agenda in de gaten (we beantwoorden vragen en geven handige tips).

Wij starten vanaf juni / juli 2022 met deze actie in Utrecht. Handige aanvullende bronnen:
52 Weken Duurzaam Uitdaging week 15 - Ontdek je lekje
Filmpje meten met GEO TRIO
Filmpje meten met TROTEC
Energie & Gedrag Meer Meters Maken
Milieu Centraal Energieverbruiksmanagers

Wil je direct aan de slag en heb je een slimme meter? Installeer dan alvast een gratis APP van je energieleverancier die op afstand je slimme meter kan uitlezen en de verbruik gegevens van de dag ervoor zal doorgeven. Kom je er zelf niet direct uit met wat je precies ziet of wat je kunt doen - laat ons dan even meekijken.