We stoppen met Zonnig030 - maar nooit met zonne-energie

Zonnig030 is al vele jaren een mooie manier om met weinig zorgen een goed setje zonnepanelen op je dak te organiseren zonder dat je veel hoeft uit te zoeken. Energie-U heeft sinds 2012 zo’n 1.000 Utrechters aan zonnepanelen geholpen. Door advies aan huis, collectieve inkoop en offertebegeleiding. Nu stoppen we daarmee, het is niet meer nodig, de markt is volwassen. Wel blijven we natuurlijk altijd mensen helpen die zonnepanelen willen en niet goed weten wat of hoe.

Meer dan tien jaar geleden waren we een van de eersten met dit soort collectieve inkoopacties. We noemden het Zonnig030. Er werd begonnen met buurtacties en informatieavonden. De eerste actie werd gehouden in de Rosariumbuurt met Paul van Seters en Joop de Bruin. Daarna volgden Hoograven, Rijnsweerd, Lunetten, Elinkwijk en de laatste actie was in Leidsche Rijn. Energie-U gaf de inhoudelijke voorlichting en zorgde voor afspraken met leveranciers. Actieve buurtbewoners zorgen ervoor dat de zalen vol zaten en mensen deelnamen. 

In de loop der jaren hebben vele mensen meegeholpen met Zonnig030. De kern bestond altijd uit Corien van den Haak, Anton Kiewiet en Floris Bruning. Vooral Corien ontpopte zich tot recordhouder huisbezoeken en keukentafelgesprekken. Onvermoeibaar fietste ze de stad door en beklom ze de daken. De kern van Antons activiteiten is Terwijde en de rest van Leidsche Rijn en de zakelijke kant. Floris was de eerste adviseur, zette de acties op, zorgde voor de technische kennis, en zag zijn bedrijf Soft Energy hieruit groeien en doorgroeien. 

Energiebesparen doen we ook!

Zonnepanelen zijn een mooie manier om duurzaam stroom op te wekken. Maar als je stroom kan besparen is dat ook fijn. Bij de huisbezoeken zijn in de loop der jaren heel wat “sluipverbruikers” tegengekomen. In 2012 waren dat vooral gloeilampen. Maar ook oude koelkasten of vriezers in de berging, of oude wasmachines stuwen het energieverbruik omhoog. Tien jaar geleden  waren bewoners daar veel minder mee bezig.  Inmiddels hebben we vooral veel apparaten die energie verbruiken. 

Een interessant geval was de meneer die 56 panelen aanschafte.. Na 18 maanden vroeg hij zich af waarom hij toch nog stroom moest kopen, had hij niet genoeg panelen geïnstalleerd? Het bleek dat een van de ruimtes die hij verhuurde vol stond met apparatuur die veel stroom verbruikte. Dat was niet de bedoeling! 

Van omvormers tot warmtepompen en elektrische auto’s

In het begin waren zonnepanelen nog erg nieuw en moesten we als adviseur ook nog veel uitleggen over panelen, omvormers, kabels, meters. We hebben in het begin veel acties georganiseerd in o.a. de Rosariumbuurt en in Hoograven met Duurzaam Hoograven. De gemeente Utrecht organiseert al jaren informatieavonden over het verduurzamen van je huis en daar was altijd ruimte voor een workshop zonnepanelen door Zonning030. Maar tegenwoordig weet bijna iedereen waar het over gaat. Bij huisbezoeken wijzen we tegenwoordig naar wat buren hebben gedaan. Een kwestie van gluren bij de buren. En bij Energie-U zijn er nog steeds jaarlijks 25 online workshops over het verduurzamen van je huis, waaronder het de Workshop Zonnepanelen!

De laatste jaren denken de mensen veel groter. Ik wil een warmtepomp of een electrische auto,  hoeveel zonnepanelen heb ik dan nodig. We helpen met meedenken, want niet alleen de hoeveelheid panelen is belangrijk maar ook de kabels en de ruimte en het aanpassen van de meterkast is belangrijk. 

Afscheid Zonnig030

Zonnepanelen aanschaffen is niet meer zo heel ingewikkeld. Overal zijn zonnepanelen te vinden en bijna iedereen heeft wel buren of familie die ze hebben. Het is tijd geworden om afscheid te nemen van dit Zonnig030. 

Wel zijn er nog altijd veel huizen zonder zonnepanelen terwijl er wel plek voor is. En er blijven nog altijd mensen die op zoek zijn naar een systeem op hun dak. Die kunnen natuurlijk altijd bij Energie-U terecht. We hebben overal in de stad wel een energieambassadeur paraat die je verder kan helpen. Meld je op ea@energie-u.nl. Ook hebben we mensen die kunnen helpen met een buurtactie.
We stoppen dus met Zonnig030 maar we stoppen nooit met zonne-energie!