Heimwee naar ANNE

ANNE is ontmanteld en wordt binnenkort gesloopt. ANNE was ons clubhuis dat in de loop van de jaren steeds mooier en fijner werd. Het was een verduurzaamd en gasloos ingericht oud pand van de Jaarbeurs, het herbergde zelfs zoveel apparatuur dat het een soort demonstratiewoning was. Voor buitenstaanders interessant genoeg om te komen kijken. Vandaar die rondleidingen die ik daar hield. Waarbij ik steeds weer bijleerde. Nu is er nog slechts een digitale omgeving van over.

Rondleidingen van begin tot eind
De langstlopende 'workshop'

Arthur Lippus was de oprichter en drijvende kracht van ANNE. Hij wist dus alles over de verduurzaming met al zijn spullen en apparaten. Maar ook over de problemen die er regelmatig waren en die altijd optreden met het toepassen van nieuwe zaken.

Rianne verzorgde in het begin de rondleidingen. Vanaf begin 2019 heb ik dat overgenomen na een uitgebreide rondleiding door Arthur zelf en behoorlijk wat zelfstudie (zie ‘ANNE installaties en constructie – STUDIEDOC’). Daarbij heb ik altijd de noodzakelijke hulp gekregen. De eerste tijd was dat Lucile de Groot.

Toen kwam Corona en werden de rondleidingen online gegeven als een soort workshop aan de hand van een korte presentatie en een 3D-omgeving gemaakt door Lisa Bloemers (Korte presentatie: ‘Ontmoeting ANNE 3D – Inleiding v.dec2021’). Lisa Bloemers, en later Metha de Vries, gingen ondersteunen bij de rondleidingen zelf. In die tijd werd de 3D-omgeving zo gemaakt dat iedereen zelfstandig de rondleiding kon doen met behulp van zogenaamde tags met informatie en zelfs een trailer gemaakt door Lisa. Als laatste haakte Hans Bronkhorst aan.

De rondleidingen, naar schatting ruim 20, werden bezocht door een wisselend aantal deelnemers maar ik had steeds het gevoel dat ikzelf het meeste leerde ;).

De laatste was afgelopen 18 juni als onderdeel van een NMU-meetup-bijeenkomst, speciaal gericht op warmtepompen. Van de vele leuke en leerzame discussies was die rond de pelletkachel het meest memorabel.

Wat was er te zien 
Hier een opsomming van de duurzame maatregelen in ANNE:

 • Verschillende glassoorten (gewoon dubbel glas, HR++ en tripleglas ook ramen met aanvullende isolerende folie) 
 • Vloer-, wand-, én plafondverwarming 
 • Voorzetgevels (‘buitenisolatie’ van de gevel; i.t.t. voorzetwanden aan de binnenkant)
 • Verschillende soorten warmtepompen (ventilatie-wp, water-water-wp, lucht-lucht-wp, lucht-water-wp, en een combinatie hiervan met een elektrische booster) 
 • IJsbuffervat 
 • Diverse lagetemperatuurradiatoren (LT-radiatoren); ook een met een booster.
 • Decentrale ventilatie icm een radiator 
 • Pelletkachel (aangesloten op de LT-verwarming) 
 • Verschillende zonnepanelen (mono- en polykristalijn en PVT-panelen) 
 • Verschillende soorten ventilatie met name centrale en decentrale balansvertilatie
 • Infraroodpanelen 
 • Overal LED-verlichting (witte werkverlichting en sfeerverlichting) 
 • Elektrische geiser, recirculatie afzuigkap en inductiekookplaat in de keuken

In bijgaand pdf-bestand zijn foto’s opgenomen met een summiere toelichting: ‘ANNE installaties en constructie – STUDIEDOC’

Alsnog rondkijken in de 3D-omgeving? 
Via de website is dit te doen: https://www.energie-u.nl/artikelen/zelf-rondleiding-anne 

Of direct met behulp van de volgende links:
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=uHpJk8tmdmA 
3D-omgeving: https://my.matterport.com/show/?m=srCU5sBNRbZ