U-award voor Energieklussers!

Utrecht4GlobalGoals reikt ieder jaar een U-award uit voor "te gekke initiatieven die zich inzetten voor een groener, gezonder, inclusiever, duurzamer en eerlijker Utrecht." Dit jaar viel Energie-U in de prijzen, met de Energieklussers! Een hele mooie en welverdiende schouderklop voor al die Utrechters die belangeloos stad- en buurtgenoten gingen helpen.

Toen enkele jaren geleden de energieprijzen hard omhoog gingen, kwamen veel Utrechters gelijk in (nog grotere) problemen. Tegelijk zeiden veel andere Utrechters: de financiële compensatie van de rijksoverheid heb ik zelf niet nodig, die geef ik graag aan mensen die het wél hard nodig hebben. Een andere groep Utrechters zei: ik wil graag met mijn handen mensen helpen die hulp nodig hebben. 

 

Op de foto: Energieklusser Veronica en energiekluscoördinator Wieke. Met de award!

Enkele ervaren energieambassadeurs kwamen naar voren: zij gingen de nieuwe vrijwilligers de kneepjes van de energiebesparing bijbrengen. Energie-U organiseerde trainingsavonden in UCo. We regelden budget (donaties van leden en anderen, waaronder ook Rabobank Utrecht), kochten douchekoppen, kilometers tochtstrips, eindeloze rollen radiatorfolie, allerlei ledlampen en nog wel meer spullen. We gingen samenwerken met JMA/Energiebox dat voor gemeente en corporaties werkt. 

Nog weer andere Utrechters zorgden ervoor dat hun kerk, hun buurthuis of de voedselbank in buurt meedeed. Voedselbank Overvecht was de eerste. Een actief Energie-U-lid uit Overvecht haakte aan, kreeg de "filiaalchef" van die voedselbank mee, die man motiveerde de eerste lichting klussers, en daar gingen ze. 

De Overvechters deden de deur open want hun voedselbankman had gezegd dat het goed volk was. De Energieklussers kwamen met de spullen op de fiets aan, kregen vaak wat lekkers en soms ook een warme maaltijd, kwamen in huiselijke kringen waar ze anders nooit zouden komen, gingen een korter of langer praatje aan. Iedereen stak er wat van op. 

De jury van de U-awards vindt het Energieklussers-initiatief onderscheidend omdat het een doelgerichte aanpak is met een sterk netwerk aan vrijwilligers. De jury waardeert de combinatie van energiebesparing met armoedebestrijding en ook het actief informeren en bewust maken van mensen die vaak moeilijk aansluiting vinden bij de energietransitie. Tot slot ziet de jury naast de al bereikte resultaten, nog ruimte voor groei. 

Jullie ook? Laat maar weten hoe je wil helpen en mail naar Wieke: energieklussers@energie-u.nl. 

De U-awards zijn een initiatief van Utrecht4GlobalGoals, een stichting die zich inzet voor de Duurzame Ontwikkeldoelen van de Verenigde Naties. Dat zijn er zeventien. Wist je dat? 
Geen armoede is er eentje. Betaalbare en duurzame energie ook. Klimaatactie. Duurzame gemeenschappen. Goede gezondheid en welzijn. 

Andere awardwinnaars zijn Duurzaam Utrecht 2030 en Buurtnatuur030. We feliciteren ze van harte! 

Lees hier het bericht van de organisatie.