Maar niet met de Utrechtse energietransitie. Paul was maar liefst negen jaar voorzitter van Energie-U. Op de ledenvergadering van 1 juli 2025 nam hij onder warm applaus afscheid en droeg hij de symbolische hamer over aan Marco de Boer.

Paul trad in 2015 toe tot het bestuur en werd in 2016 voorzitter, als opvolger van Herman Eijdems, die enkele jaren daarvoor Saskia Kluit verving. Saskia behoorde tot de oprichters van Energie-U en was een van de drijvende krachten achter de poging om tot windmolens op Lage Weide te komen. Onder Herman herpakte Energie-U zich na het moeten staken van die poging.

Tijdens Pauls voorzitterschap beleefde Energie-U "vele hoogtepunten en ook enkele dieptepunten, die we vanavond niet verder behandelen," aldus Paul in zijn slotwoord. Als hoogtepunten noemde Paul onder meer de opening van de eerste Buurtstroomcentrale, bij kringloopwinkel De A.R.M. in Hoograven-Zuid (de dag na de ALV, woensdag 2 juli, wordt nummer dertien geopend) en het grandioze openingsfeest van zonneveld Meijewetering, het eerste en nog altijd enige in onze gemeente.

Na Pauls korte toespraak liet Sander Willemsen nog wat beelden uit het archief zien. Met de "regietafel", het overlegmodel tussen gemeente, Stedin, corporaties, Eneco en Energie-U, waar Paul aan deelnam en zelfs enige tijd voorzitter van was. Het "manifest stadsverwarming" uit 2016. De poging om Overvecht-Noord aardgasvrij te krijgen. De talloze klimaatkermissen waar Paul vaak te vinden was. Het archief bleek ook een agenda te bevatten van een bestuursvergadering waar de afwikkeling van windpark Lage Weide én de start van energielandschap Rijnenburg onder elkaar staan!

Paul dankte zijn huidige en vroegere medebestuursleden voor de goede samenwerking. Veel dank en waardering sprak hij uit voor al onze leden en de warme en hartelijke contacten die er altijd waren. En voor het team van Energie-U, de mensen die aan alle projecten werken "en waarvan het bij Energie-U hoort dat nooit helemaal precies duidelijk is wie wel en niet bij het team horen."

Inmiddels had Marco de Boer het voorzitterschap van de vergadering overgenomen, nadat zijn voordracht als voorzitter door de leden met instemming en applaus was aangenomen. Marco is advocaat, gespecialiseerd in energiezaken, gaat richting pensioen en gaat nu dus zijn kennis en tijd inzetten voor de Utrechtse energietransitie. Marco was meer dan tien jaar geleden deelnemer aan een collectieve inkoopactie voor zonnepanelen, onderzoekt of zijn binnenstadwoning van een warmtepomp kan worden voorzien en heeft zin in het optuigen van een moderne samenwerkingsconstructie met de gemeente.

Paul blijft actief. Ook nu de Utrechtse poging om delen van de stad met geothermie te verwarmen is gestrand. "Dat was zowel een hoogte- als een dieptepunt," vertelde Paul, "en nog wel heel kort op elkaar!" Afgelopen april vertelden we in onze nieuwsbrief over de mijlpaal die was bereikt: een samenwerkingsovereenkomst zou worden aangegaan tussen gemeente, Eneco, EBN, Gaia en "de Utrechtse energie- en wijkcoöperaties".
Paul had samen met Piet-Hein Speel en enkele anderen vier jaar gewerkt aan de positie van coöperaties bij de ontwikkeling van geothermie (ook landelijk, via Energie Samen), en aan de samenwerking tussen energie- en wijkcoöperaties in Utrecht, De Bilt en Zeist rondom geothermie. In april was dat alles, op de handtekeningen na, rond.
In mei kwam er spoedberaad: de ingenieurs van EBN konden niet anders dan vaststellen dat er gewoonweg geen geothermie te winnen valt uit Utrechtse bodem. Het hele avontuur stopte. Wat rest, naast tranen, is de samenwerking tussen energie- en wijkcoöperaties en de samenwerking tussen hen en de andere partijen. Dat is iets om op door te bouwen, bijvoorbeeld in de warmtetransitie, waar warmtegemeenschappen een belangrijke rol in gaan spelen.

Paul, we schreven het al, blijft actief. Want Paul woont in Utrecht-Oost en energieteam Oost is heel goed bezig. Deze samenwerking van Energie-U en wijkcoöperatie Oost voor mekaar blijkt bijzonder vruchtbaar. Er zijn veel initiatieven en projecten in heel Oost. University Campus, Frederik Hendrikstraat, Oudwijkerhofje, Sterrenwijk, de lijst groeit en het aantal mensen dat actief is ook. In "zijn eigen" Rosariumbuurt had Paul tien jaar geleden al een zonnepanelenactie met veel resultaat dus de verwachtingen zijn ook voor de huidige en toekomstige activiteiten hoog.
We bedanken Paul voor zijn jarenlange voorzitterschap, zijn tomeloze steun voor alle initiatieven van alle Utrechters, zijn betrokkenheid en aanwezigheid bij alle activiteiten van Energie-U. Namens ons allemaal, hartelijk dank!