Help NU je medebewoners met besparen van energie en geld!

In de komende weken gaan vrijwilligers als Energieklusser in Overvecht bij mensen op huisbezoek om energiebesparende maatregelen in de huizen aan te brengen. We hebben ze goed getraind. Er gaan deuren voor ze open. We hebben nu geld nodig om de ledlampen, radiatorfolies, tochtstrips, douchekoppen, brievenbusborstels en meer te kopen. Help mee!

Vrijwilligers krijgen bij Energie-U een korte praktische training tot klusser. Andere Utrechters zorgen er via hun contacten bij voedselbanken en kerken voor dat er mensen zijn die de deur voor de klussers openen. Weer anderen gaan op gesprek bij bouwmarkten of doen aan inzameling van geld. Velen willen geld doneren, bijvoorbeeld de 190 euro die iedereen in november en december 2022 via de energierekening krijgt. Onze bankrekening staat klaar: NL89 TRIO 0198 3700 32.

Energie-U bestaat uit Utrechters die zich belangeloos inzetten voor energiebesparing en duurzame energie. We werken aan nieuwe schone opwekking, we helpen elkaar en anderen met het verduurzamen van onze huizen, we praten met gemeente, Eneco, corporaties, Stedin en andere organisaties, om hen en hun opgaven te verbinden aan die van de Utrechters. 

En dus staan we ook klaar nu veel mensen in de problemen zijn geraakt door de hoge energierekeningen. Nieuw is het onderwerp niet, in 2016 zorgden we er samen met anderen voor dat de problematiek van de “blokverwarming” onder de aandacht kwam. Daarbij hadden veel mensen in oude appartementen te kampen met slechte verwarmingssystemen en hoge kosten. 

Nu gaat het om veel meer mensen, in veel soorten huizen, met allerlei achtergronden. Energie is duur geworden, nog lang niet alle huizen zijn energiezuinig en ook als huizen al wel redelijk goed zijn geworden, dan nog moet je weten hoe je je rekening laag houdt. Andere mensen zórgen dat hun rekening laag is door de verwarming niet meer aan te zetten. Ook dat is niet hoe het hoort te zijn. 

Wat doet Energie-U? 

Een jaar geleden alweer zorgden we met betrokken Utrechters en energieambassadeurs ervoor dat klanten van diverse voedselbanken energiebesparende spullen meekregen. We regelden de contacten, zamelden geld in, kochten radiatorfolie, ledlampen, tochtstrips en douchekoppen en gingen meerdere keren naar die voedselbanken. 

Dit jaar doen we meer. We hebben een klusteam en hebben georganiseerd dat de klussers bij veel mensen op bezoek kunnen. We werken met meer voedselbanken. We zijn bezig met bouwmarkten om de voorraad energiebesparende spullen op orde te hebben. We zamelen meer geld in. 

Klusteam

In samenwerking met stichting Technotrend en Stichting Energiebox werken we aan de training van energieklussers. En we werken stadsbreed. De provincie geeft hier subsidie voor, waarbij ook opleiding van scholieren en de vorming van een lokaal netwerk belangrijk zijn. Energie-U zorgt voor de klussers. Met JMA dat met de Energiebox en een adviesgesprek bij huurders langsgaat, hebben we afgesproken dat de klussers met hun adviseurs meegaan of later een keer komen, om spullen aan te brengen. Ook extra zaken naast energiebox. 

Wil jij dat er iemand van het Klusteam jou komt helpen? Neem dan contact op via de mail: energieklussers@energie-u.nl

Voedselbanken

Vrijwilligers zijn bezig met voedselbanken in Ondiep, Overvecht, Leidsche Rijn, Oost. Ze leggen contact, spreken af wat handige momenten zijn en hoe het uitdelen van energiebesparende spullen praktisch te doen is. Ze zamelen geld in in hun eigen netwerk en via Energie-U. We zorgen voor energieambassadeurs voor verdere hulp. 

Wat kan JIJ doen? 

Ben je een beetje handig en praktisch en wil je in je vrije tijd helpen met het aanbrengen van energiebesparing bij mensen die daar behoefte aan hebben? Meld je dan bij Marjon Boers, ea@energie-u.nl

Wil je helpen met het organiseren? Of wil je iets anders doen, laat het ons weten. rianne@energie-u.nl

Wil je geld doneren? Maak dat dan over naar NL89 TRIO 0198 3700 32.

Waar vind je meer hulp?

Ook om anderen op te wijzen die hulp nodig hebben. 
Bij Stichting EnergieBox kun je een gratis energiebespaaradvies krijgen met een Energiebox met energiebesparende materialen. Hier vind je meer. 

Energie-U organiseert op februari een online workshop Energiebesparen van 20-21 uur. Het is voor huurders en voor koopwoningen. Je kunt je hier opgeven. 

Bij de gemeente is een vergoeding te krijgen voor te hoge energiekosten. 

Wil je een EnergieKlusser op bezoek? Mail met energieklussers@energie-u.nl