[Archief] Aardgasvrij Buurten over Aardgasvrije Buurten!

We doen natuurlijk al jarenlang heel veel aan collectieve opwek. Ook doen we al jarenlang heel veel aan woningverduurzaming. We wékken samen op en we trékken samen op. In de warmtetransitie komt dit samen. Naast individuele oplossingen voor het wonen zonder aardgas, komen er ook collectieve.

Buurtwarmte

Tussen huis en stadsverwarming in zit veel. Wat dat is, dat gaan we ontdekken. En ontwikkelen. Laten we dit Buurtwarmte noemen. In februari en in maart kwam twee keer een groep bewoners bij elkaar om hiermee aan de slag te gaan. Welke oplossingen zijn er, hoe kom je daar, waar begin je: met het organiseren van aanbod, met het organiseren van de vraag, of lopen beide gelijk op?

We hadden een heel inspirerend voorbeeld erbij gehaald: Wanka Lelieveld uit Wageningen, die in de Benedenbuurt aldaar al twee jaar bezig is. Lees hier zijn blog. Zijn buurt won het Klimaatstraatfeest, de gemeente wilde het riool gaan vervangen en Wanka combineerde die sociale en fysieke elementen tot een initiatief voor een nieuw warmtesysteem. Alle pioniersperikelen kwamen aan bod.

Ze begonnen met een technische oplossing (een Ecovat). Dat pad is inmiddels, na hulp met onderzoeken vanuit netbeheerder, provincie en gemeente, verlaten voor opties met collectieve warmtepompen. En vooral richten ze zich op het organiseren van de medebewoners. Als veel mensen meedoen, kan het gasnet weg en gaan de kosten voor alternatieven omlaag. Na het organiseren van de vraag, komt het organiseren van aanbod. Wat de rol van het buurtinitiatief daarin is, is een vraag voor straks.

Wat de rol van Energie-U is, is wel duidelijk: we brengen mensen en ideeën bij elkaar, zorgen voor inspiratie en voorbeelden en komen zo samen tot plannen en projecten. Wil je meedoen, mail dan naar Rianne via: rianne@energie-u.nl.