[Archief] Zon op huur

Zonnestroom van je eigen dak: niet alleen fijn voor het milieu maar ook goed voor je portemonnee. Geen wonder dat steeds meer woningbezitters kiezen voor zonnepanelen op hun dak. Maar wat veel mensen niet weten is dat het ook voor huurders van woningen goed mogelijk is om hun eigen zonnestroom op te wekken.

Mogelijkheden voor huurders

Wel hebben huurders, in tegenstelling tot woningbezitters, toestemming nodig van de verhuurder. Ook moet er worden nagedacht over de financiering: wie gaat de panelen betalen? Hoe ga je de opbrengsten verdelen? Welke mogelijkheden heb je om als huurder om met zonnepanelen aan de slag te gaan en welke optie is het meest geschikt voor het woningtype? Er zijn namelijk een aantal manieren om zonnepanelen op het dak van een huurwoning te realiseren:

  1. Bewoners (huurders) investeren,
  2. Verhuurder investeert,
  3. Buurtstroom.

Hieronder worden deze mogelijkheden uitvoeriger belicht.

1. Huurders investeren

Cartoon: slapend rijk wordenWanneer een huurder zelf wil investeren in zonnepanelen is het mogelijk om via het zogenaamde Zelf Aangebrachte Voorzieningen (ZAV) beleid van de woningbouwcorporatie zonnepanelen aan te vragen. Deze optie is vooral interessant voor huurders van eengezinswoningen. De corporatie stelt daar meestal wel bepaalde voorwaarden aan. De corporatie toetst of het dak geschikt is, wanneer er onderhoud aan het dak gepland staat, of de zonnepanelen goed op het dak worden geplaatst en of de elektrische aanpassingen correct worden uitgevoerd. Wanneer de huurder onvoldoende financiële middelen heeft om zonnepanelen aan te schaffen kan een zeer voordelige duurzaamheidslening bij de gemeente worden aangevraagd.

2. Verhuurder investeert

De Utrechtse woningbouwcorporaties zijn bezig met het duurzamer maken van hun woningvoorraad. Ze staan open voor verzoeken van huurders om zonnepanelen op hun dak te laten plaatsen zonder dat de huurder er zelf geld in hoeft te steken. Één van de mogelijkheden is dat de corporatie panelen op het complex legt en dat de huurder meer servicekosten betaalt in ruil voor een lagere stroomrekening.

Bij appartementencomplexen met een gezamenlijk stroomverbruik (bijvoorbeeld voor de algemene verlichting of de lift) dat lager is dan circa 15.000 kWh per jaar kan het aantrekkelijk zijn om zonnepanelen op de collectieve meter aan te sluiten. Daardoor kunnen de servicekosten van de huurders flink omlaag.

3. Buurtstroom

Voor huurders van complexen met relatief grote daken biedt Buurtstroom van Energie-U een uitstekend alternatief. Bij buurtstroom kunnen de huurders en buurtgenoten in de omgeving van de installatie via een coöperatie gezamenlijk investeren in zonnepanelen. De investeerders profiteren van de opbrengsten en krijgen daarbovenop een energie-belastingkorting gegarandeerd voor 15 jaar. Het voordeel van buurtstroom is bovendien dat het hele beschikbare dak oppervlak van het huurderscomplex kan worden benut voor zonnestroom. Energie-U ondersteunt de initiatiefnemers van buurtstroomprojecten gedurende het hele traject.

Handleiding voor huurders

Energie-U heeft ook een handleiding voor huurders gemaakt die serieus aan de slag willen gaan. Daarin worden alle mogelijkheden uitgebreid besproken en is te lezen over projecten die al succesvol zijn afgerond. Bekijk de 28 pagina tellende handleiding hieronder:

[pdf-embedder url="/application/files/9515/8931/5145/handleiding-zon-op-huur.pdf"]

Hulp van Energie-U

Bent u huurder bij één van de Utrechtse woningbouw-corporaties en wilt u een zonnepaneleninitiatief starten? Wilt u onderzoeken of uw dak daar geschikt voor is? Energie-U kan u helpen bij het opstellen van een zonnepanelenplan en het organiseren van het benodigde overleg met de juiste partijen. Zorg in ieder geval dat het initiatief gesteund wordt door de bewonerscommissie, dat biedt de beste uitgangspositie voor een gesprek met de woningbouwcorporatie. Wilt u aan de slag met Zon op Huur? Stuur dan een mailtje naar Anton Kiewiet.