[Archief] Is Blockchain iets voor de Utrechtse energietransitie?

Afgelopen december stond die vraag centraal bij een eerste bijeenkomst van blockchainers en Energie-U-ers. Gevorderden legden beginners en geïnteresseerden uit wat blockchain nou zo ongeveer is. En wat het níet is: het wondermiddel voor alles.

Koen en Wesley kwamen eens op een vrijdag flexwerken in ANNE. Via seats2meet. We maakten en praatje en zagen verwantschap tussen blockchain en energie. De wens, of ambitie, of noodzaak, “het systeem” te veranderen.

We merken bijvoorbeeld bij Buurtstroom dat we collectief elektriciteit opwekken met steeds een groep van zo’n 40 huishoudens. Een overzichtelijk gebeuren. Totdat je het “in het echie” gaat doen: die deelnemers zitten bij verschillende energieleveranciers, die allemaal hun eigen formats en manieren hebben om de jaarproductie van ons lid / hun klant opgestuurd te krijgen. Met alle communicatie en uitleg tussen ons en de deelnemers erbij.

Niet dat blockchain dit alles eventjes komt oplossen, leerden we. Wel kan het denken in blockchain-lijnen helpen om ons huidige werk goed in kaart te brengen. Dat helpt weer om aan te tonen dat we soms echt ongelooflijk ingewikkelde dingen moeten doen om onze energiehuishouding beter te maken.

Andere mooie voorbeelden die we bespraken, zijn een project in de wijk Hoog Dalem in Gorinchem, waar een tiental huishoudens al wel echt met blockchain werkt om de zonnestroom van de daken zelf te gebruiken (voor hun warmtepompen, hun auto’s, en de rest van hun elektriciteitsbehoefte) zonder tussenkomst van energieleveranciers. Het gebeurt dus al!

Paul uit Lunetten deed de inspiratie op om heel Lunetten “achter de meter” te zetten, met een wijkeigen elektriciteitssysteem!

Op een ander niveau blijkt ook de slimme meter leuk met een blockchain-toepassing te combineren.

Het was kortom een hele mooie kennismaking tussen blockchain en Energie-U. Die naar meer smaakte. En dan zien we gaandeweg wel hoe dit zich verder ontwikkelt.

Voor wie meer wil weten bekijk dan de presentatie van Koen en Wesley op hun website.

Wie mee wil denken en doen op dit onderwerk, kan zich melden bij communicatie@energie-U.nl